AŞÇI KİMDİR? NE İŞ YAPAR? MASTER CHEF NASIL OLUNUR?

aaa

  • 1910,2020

    AŞÇI KİMDİR? NE İŞ YAPAR? MASTER CHEF NASIL OLUNUR?

    MasterChef Türkiye’nin televizyon ekranlarına gelmesiyle birlikte, aşçılık mesleğine olan ilgi de artmaya başladı. MasterChef programında bu hafta kim elendi gibi sorular, sosyal medyada en çok konuşulan konular arasında yer alıyor

    Şef Aşçı olabilmek için öncelikle aşçı olmak gerekiyor. Peki aşı nedir? Ne yapar? Nasıl aşçı olunur? Master Chef olmak için gerekenler nelerdir? Tüm bu soruların cevabı, yazımızda…

     

    Kime aşçı denir?

    Basit bir ifadeyle, besin malzemelerini işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, çeşitli yöntemler kullanarak içilecek ya da yenilecek hale getiren kişilerdir. Ancak sadece yemek yapmakla kalmayıp, aynı zamanda gerekli araç gereç ve ekimanların bakım ve tutumu, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun davranmak gibi çeşitli sorumlulukları da bulunmaktadır.

    Aşçılar, çalıştıkları yerin özellikleri ve müşteri taleplerine göre, yemek listesini hazırlarlar. Pişirilecek yemek türüne göre malzeme ihtiyaçlarını belirler ve bunları diğer aşçılarla paylaşır. Kullanılacak malzemelerin son kullanım tarihleri ve taze olup olmadıklarını kontrol ederler. Ayrıca yapılacak yemekler için gerekli malzemelerin nasıl ve nereden alınabileceği, bunların yemek sırasında nasıl kullanılacağı gibi konuları da yardımcılarıyla paylaşırlar.

    Daha yalın olmak gerekirse, aşçıların görevleri şu şekilde sıralanabilir:

    • İşletmenin özelliklerini ve müşteri taleplerini tespit etmek,
    • Müşterilerin isteklerine uygun siparişleri hazırlamak,
    • İş sağlığı ve iş güvenliği konularında, kurallara uymak, uymayanları uyarmak,
    • Dünya ve Türk mutfaklarının popüler yemeklerini bilmek,
    • Yemek kültürlerini takip etmek ve geliştirmek,
    • Standart yemek tabakları oluşturabilmek,
    • Yemek tabaklarını gerektiği hallerde süsleyebilmek,
    • Malzeme ihtiyaçlarını listelemek,
    • Malzemelerin son kullanma tarihlerini kontrol etmek,
    • Aşçı yardımcısına gerekli bilgi ve görevleri vermek,
    • Aşçı yardımcısının yaptığı işleri kontrol etmek,
    • Gıda rejimlerine göre özel menüler hazırlamak,
    • Tabldot menüsü hazırlamak,
    • Kahvaltı menüleri hazırlamak,
    • Son kullanım tarihi geçmiş yiyecekleri, uygun bir şekilde imha etmek

    Nasıl aşçı olunur?

    Aşçı olmanın çeşitli yolları bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni ve ilk olanı kuşkusuz, gelensek yöntem olan usta-çırak ilişkisidir. Mutfak işlerine meraklı kişilerin, aşçıların yanına gidip, doğrudan işi mutfakta öğrenmelerine dayalı olan sistemdir. Komi olarak mutfağa girmiş bir kişi, uzun bir süre tecrübeli aşçıların mutfağında piştikten sonra, gerçek bir aşçı olmaya hak kazanmaktadır.

    Geleneksel yöntem dışında aşçı olmak için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mustfak Sanatları lisans programları da tamamlanabilir. Ayrıca aşçılık ile ilgili 2 yıllık eğitim veren bölümler de bulunmaktadır. Bu eğitimleri alan kişiler, akademik birer aşçı olacaklarından, ilerleyen zamanlarda kariyer basamaklarını çok daha hızlı tırmanabilmektedir.

    Aşçı olmak için uygulanabilecek bir diğer yöntem de gastronomi ile ilgili eğitim veren sertifikalı kurslara katılmaktır. Bu sertifikalar da kendi aralarında ulusal ve uluslararası olarak ikiye ayrılmaktadır.

     

    Bir aşçıda olması gereken özellikler nelerdir?

    Aşçıların en önemli özelliklerinden biri hijyenik olmalarıdır. Çalıştığı ortamlardan, giydikleri kıyafet ve kullandıkları aksesuarlara kadar her şeyin hijyenik olması gerekmektedir. Kimi zaman, işletmenin çalışma saatlerine göre esnek çalışma saatlerine de uyumlu olmak gerekebilir. Aşçıların zorlu çalışma koşullarına hem fiziksel hem de psikolojik olarak hazır olması beklenmektedir.

    Takım çalışmasına yatkınlık da aşçılardan beklenen bir diğer önemli özelliktir. Tek başına değil, bir ekip halinde mutfak işleri yapılması halinde ortaya çok daha başarılı sonuçlar çıktığı bilinmektedir. Bu yüzden aşçıların, gerek şef aşçılarla gerekse de aşçı yardımcılarıyla uyumlu çalışması önemli ihtiyaçlar arasında yer almaktadır.

    Son olarak, bir aşçının İngilizce bilmesi de önemli bir artıdır. Dünya mutfaklarındaki gelişmeleri takip edebilmek için en az bir yabancı dil bilmek, bu anlamda büyük fayda sağlamaktadır.

     

    Master Chef olmak için gerekenler

    Master Chef, Dünya Aşçılar Federasyonu'nun seçili aşçılara vermiş olduğu bir ünvandır. Bu ünvan, yurt dışından alınmaktadır. Master Chef ünvanına sahip olabilmek için adaylar, iki aşamalı bir sınava tabi olmaktadır. Sınava girebilmek için zorunlu kursa girilmesi gerekmektedir. Bu kursta aşağıdaki konular yer almaktadır:

    • 30 Saatlik Şarap Kursu
    • 30 Saatlik İnsan Kaynakları Yönetimi Kursu
    • 30 Saatlik Gelişmiş Sağlık Kursu
    • 30 Saatlik Maliyet Kontrol Yönetimi Kursu

    Sınav, pratik ve teorik olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Sınav sonunda yüzde 80 ve üzeri puana sahip olanlar başarılı olarak adlandırılmaktadır. Sınavda başarılı olanlar ise artık Master Chef unvanına erişebilmektedir. Master Chef'in bir diğer adı da Michelin Yıldızlı şeftir. Daha doğru bir ifadeyle, Michelin Yıldızı'na aday şef anlamına gelmektedir.

HEMEN BİLGİ AL!

Eğitimlerimizle Hayalindeki Mesleği Yapabilirsin!

"Copyrights © • Tüm hakları saklıdır."